Kako utrujenost vpliva na manjšo spolno moč?

Kako utrujenost vpliva na manjšo spolno moč?

Zakaj se razvije dolgotrajna utrujenost?

Utrujenost se pojavlja vse bolj pogosto in vzroke za njo najdemo tako na delovnem mestu, kot tudi v domačem okolju. Utrujenost je poleg stresa zelo nevaren pojav, ki negativno vpliva na vse dimenzije posameznikovega življenja. Zaposleni ljudje so pod pritiskom, saj imajo delodajalci vedno večja pričakovanja, kar ustvarja boj za dosežene cilje in boj za preživetje.

Utrujenost kot pojav ima dve plati, fizično in psihično. Pojem utrujenosti se nanaša na občutek utrujenosti, ki ga lahko povzročajo različne stvari: dolge ure dela, daljša in obremenjujoča fizična ali psihična aktivnost, pomanjkljiv in neustrezen počitek, pretiran stres ali pa kombinacija omenjenih faktorjev.

Kateri so tipični znaki utrujenosti?

Tipični znaki, ki se pojavljajo pri večini oseb so:

Poleg omenjenih fizičnih simptomov, obstajajo tudi psihični znaki utrujenosti, ki posamezniku onemogočajo učinkovito izvajanje mentalnih in fizičnih nalog. Učinki utrujenosti se v tem primeru manifestirajo kot upočasnele reakcije (npr. hitrost fizične reakcije in miselna hitrost), neuspešnost odzivanja na različne dražljaje, neustrezne oziroma nepravilne fizične ali mentalne akcije, zviševanje spominskih napak z vključeno pozabljivostjo, zmanjšana budnost, upad motivacije, povečano stremljenje k tveganim akcijam. Posledično lahko pride do različnih nezgod ali poškodb. Glede na to, da je utrujenost zelo težko merljiva, je skoraj nemogoče natančno opredeliti ali do nezgod in poškodb poškodb pride zaradi podaljšanega delovnega časa ali pa pomanjkanja spanja.
Obstaja več vrst utrujenosti, katero lahko opredelimo glede na trajanje in vrsto dela. Ko govorimo u trajanju utrujenosti je lahko kratkotrajna ali pa podaljšana. Kratkotrajna utrujenost je normalen pojav in ni zaskrbljujoča, saj po duševni ali telesni obremenitvi organizem potrebuje svoj počitek oziroma čas za regeneracijo.

Kako odpraviti utrujenost?

Spanje ali ležanje nista edina možna načina za odpravljanje utrujenosti, saj jo lahko odpravimo tudi s katerim koli opravilom, ki nam da nov zagon. Večji problem je podaljšana utrujenost, ki se lahko pojavi kot posledica telesnih bolezni ali duševnih motenj.

Prekomerno uživanje zdravil, pomirjeval ali alkohola tudi lahko vodi do podaljšane utrujenosti.

Telesna utrujenost se pojavlja kot posledica povečane telesne dejavnosti in se manifestira kot zmanjšana fizična sposobnost.

Bolj problematična je mentalna utrujenost, ki je posledica intenzivnega in dolgotrajnega umskega dela, ki lahko izgine tudi z zdravo fizično utrujenostjo.

 

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0