Meni
BREZPLAČNA poštnina za vsa plačila s kartico ali po predračunu.
Logotip Soria NaturalŠt. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Kako zmanjšati sečno kislino v krvi

Kaj je sečna kislina?

Sečna kislina je organska snov, ki nastaja v telesu kot končni produkt razgradnje purinov. Purini (ksantin, hipoksantin, adenin in gvanin) so sestavine nukleinskih kislin RNA in DNK, torej del genskega materiala. Purini se nahajajo v celicah našega telesa in so vključeni v sintezo beljakovin in celično presnovo. 40 % jih dobimo iz prehrane.

Kako nastane sečna kislina?

Purini se v jetrih razgradijo na sečno kislino. Ta se izloči iz telesa, predvsem z urinom s filtracijo skozi ledvice (75%). Preostanek pa se izloči iz črevesja z blatom.

Kakšne so normalne vrednosti sečne kisline v krvi?

Povprečne normalne vrednosti sečne kisline so med 2,4 in 6,0 mg / dL (za ženske) in med 3,4 in 7,0 mg / dL (za moške).

Povečanje koncentracije sečne kisline v krvi se pojavi  zaradi neravnovesja med nastankom in izločanjem, kar imenujemo hiperurikemija. Ta je lahko asimptomatska ali simptomatska, odvisno od tega, ali ima klinične manifestacije ali ne.

 Kaj vpliva na nastanek povišane ravni sečne kisline?

  • genetsko nagnjenje,
  • odpornost proti inzulinu,
  • povišan krvni tlak,
  • oslabelo ledvično delovanje,
  • debelost,
  • prehrana bogata s purini,
  • uporaba diuretikov in
  • uživanje alkohola. Med naštetimi je uživanje alkohola najpomembnejši vzrok.

Vzroki za nastanek povišane ravni sečne kisline se lahko uvrstijo v tri skupine:

  1. povišana proizvodnja sečne kisline zaradi visoke vsebnosti purinov v prehrani in povečane presnove purinov.
  2. Zmanjšano izločanje sečne kisline je lahko posledica ledvičnih obolenj in jemanja nekaterih zdravil.
  3. Vzroki mešanega tipa, v katerega uvrščamo predvsem visoke koncentracije alkohola in ali fruktoze v krvi ter stradanje.*

Kaj se zgodi, če imamo presežne vrednosti sečne kisline v krvi dlje časa?

Če se povišana raven sečne kisline ohranja v telesu dlje časa, se netopne soli sečne kisline, imenovane urati, odlagajo v tkivih in povzročajo različne patologije. Putika ali protin oz. pogovorno tudi giht, je posledica povišane ravni sečne kisline v telesu.

Če se urati odlagajo v sklepih, povzročijo protin z izraženo artropatijo, vnetno in zelo bolečo boleznijo, ki je pogosto lokalizirana na nožnem palcu.

Urati se lahko kopičijo tudi v sečilih, kar povzroča nastanek ledvičnega peska in kamnov ali tubulointersticijski nefritis (vnetje ledvičnega intersticija z okvaro tubulov).

Sčasoma se razvije kronična oblika s pojavom tofov (večji skupki kristalov sečne kisline v koži uhlja, nad sklepi prstov, v sklepnih ovojnicah, kitah, lahko tudi v srčni mišici in zaklopkah).

Sečna kislina velja za dejavnik tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. Povzroča namreč zmanjšanje količine dušikovega oksida, ki je ključnega pomena za ohranjanje elastičnosti krvnih žil in za absorpcijo glukoze. To je lahko vzrok za nastanek visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni tipa 2 in arterioskleroze.

Kako pogosta je putika?

Je sorazmerno pogosta bolezen (20-35 zbolelih na 100.000 prebivalcev). Večina (90-95 %) zbolelih so spolno zreli moški, ženske praviloma zbolijo šele po menopavzi. Vrh pojavnosti bolezni je med 40. in 50. letom. V Sloveniji vsako leto okrog 700 oseb doživi prvi akutni napad protina.***

Ukrepi pri povišani sečni kislini v krvi:

Običajno je eden prvih priporočenih ukrepov v primeru povišane sečne kisline v krvi ali protina uvedba zdravih prehranskih navad, saj to lahko zniža raven sečne kisline v krvi. To pa prispeva k boljšemu obvladovanju težave in do manjše verjetnosti razvoja pridruženih bolezni.

Dieta pri povišani sečni kislini:

Med živili, ki se jih moramo izogibati, so živila bogata s purini. Predvsem:

  • drobovina (jetra, ledvice, možgani itd.),
  • rdeče meso (govedina, svinjina, jagnjetina, divji prašič, itd.), klobase in druga živila iz rdečega mesa.
  • školjke, sardele, rakci.

V zmernih količinah uživamo naslednja živila, ki so tudi bogata s purini, vendar pa imajo druge koristne učinke na telo:

  • stročnice (fižol, fižol, leča, grah),
  • zelenjava (špinača, šparglji, gobe in gobe, artičoke, blitva, cvetača itd.),
  • sadje, ki vsebuje veliko fruktoze (jabolka, hruške, slive, češnje, breskve, marelice, sadni sokovi.

Naravne rešitve za znižanje sečne kisline:

  • Vzdrževanje primerne teže. Če je previsoka, shujšajte.
  • Popijte približno 3 litre vode na dan.
  • Ne kadite.
  • Ne uživajte alkoholnih pijač. Predvsem ne piva, ki vsebuje veliko purinov.
  • Redno telovadite in se sprehajajte.
  • Pozornost pri uporabi zdravil, ki lahko povzročijo ali poslabšajo hiperurikemijo.

Zdravilne rastline pri povišani sečni kislini

Nekatere zdravilne rastline lahko uporabljamo tudi ob zdravilih za zniževanje sečne kisline v krvi in po terapiji za vzdrževanje urejenega nivoja sečne kisline.

Fitoterapija nam lahko pomaga ohranjati ravni uratov (netopnih soli sečne kisline) v krvi pod nivojem nasičenosti. Prispeva lahko k raztapljanju in izločanju obstoječih kristalov.

V teh primerih uporabljamo zdravilne rastline, ki pomagajo aktivirati čiščenje organizma in procese izločanja. Zdravilne rastline z diuretičnim delovanjem spodbujajo pravilno delovanje ledvic. S povečanim izločanjem urina prispevamo k zmanjšanju ravni sečne kisline v telesu.

Koristijo nam lahko tudi rastline s protivnetnim delovanjem, ki pomagajo zmanjšati bolečine v sklepih zaradi previsokih ravni sečne kisline.

Med zanimivimi rastlinami izstopajo: TETIVIK, zlata rozga, kopriva, breza, njivska preslica, plezajoča lakota…

 

Viri:

* https://sl.wikipedia.org/wiki/Hiperurikemija

** Revija Qualitae Vitae Soria Natural, Pomlad 2020, članek dr. Isabel Molinero Medicinski oddelek Soria Natural

*** http://www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/I-041.pdf

Deli na

Sorodni članki