Košarica
soria-natural

Sindrom razdražljivega črevesja

Kako prepoznati sindrom razdražljivega črevesja? Sindrom razdražljivega črevesja je kronična težava, ki se kaže z zaprtjem ali drisko ali menjavo obojega, napenjanjem in bolečinami v trebuhu, občutkom nepopolnega izločanja in prisotnosti sluzi v blatu. Podobni simptomi so značilni tudi za ulcerozni kolitis in Chronovo bolezen. Vendar pri sindromu razdražljivega črevesja črevesna stena ni prizadeta in […]

soria-natural

Celiakija

Kaj je celiakija? Celiakija je kronična, sistemska avtoimuna bolezen, ki prizadane tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten. Za celiakijo je značilna črevesna malabsorpcija zaradi neprenašanja glutena (beljakovine iz pšenice, rži, ječmena in ovsa). Ta beljakovina povzroči spremenjen imunski odziv z vnetjem sluznice in pomembnim uničenjem resic v tankem črevesu. Gre za dedno motnjo, […]

soria-natural

Kronična vnetna črevesna bolezen

Kaj je kronična vnetna črevesna bolezen? Kronična vnetna črevesna bolezen je kronično vnetje prebavnega trakta. Prizadene predvsem črevesje. Težave se pojavljajo občasno in se izmenjujejo z asimptomatičnimi obdobji. Lahko nastane v kateri koli starosti, najpogosteje pa v 20-tih in 30-tih letih starosti. Vzrok ni natančno poznan. Domnevajo, da ima pomembno vlogo genetska preddispozicija ter spremenjen […]

soria-natural

Okužba s Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori je Gram negativna bakterija. Najdemo jo v onesnaženi vodi, od koder preide v zemljo in od tam tudi v hrano. Tako pride do ljudi. Okužena oseba postane njen naravni rezervoar. Veliko okuženih nima simptomov, lahko pa več let ostanejo gostitelj te bakterije in jo izločajo z blatom. Kako pride do okužbe s Helicobacter […]

soria-natural

Žolčnik – težave

Funkcija žolčnika je shranjevanje žolča, ki ga proizvajajo jetra in izločanje žolča med procesom prebave. Izločanje žolča se lahko spremeni zaradi nastanka žolčnih kamnov in zapore žolčevoda, manjše tvorbe žolča, nepopolnega praznjenja žolčnika in sprememb v izločanju. Simptomi, ki kažejo na žolčne težave: • počasna in težka prebava, • slabost, • bolečine pod desnim rebrnim […]

soria-natural

Zaprtje

Zaprtje ali zapeka je motnja, pri kateri pride do zmanjšanja normalne frekvence izločanja blata. Blato je običajno trdo in suho, zato je odvajanje pogosto boleče. Zaprtje je ena od najpogostejših težav povezanih s prebavo. Kakšna je normalna pogostost odvajanja blata? Razlikuje se od osebe do osebe. Na splošno pa velja za normalno odvajanje od 2 do […]

soria-natural

Gastritis

Gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki je lahko akutne ali kronične narave. Lahko je posledica okužbe z bakterijo Helicobacter pylori ali se pojavi zaradi jemanja določenih nesteroidnih protivnetnih zdravil (aspirin, ibuprofen), uživanja alkohola, zaužitja jedke snovi, kroničnega refluksa žolča iz dvanajsternika ali stresa, ki povečuje izločanje želodčne kisline. Vzrok pa je lahko avtoimune narave, in sicer v […]

soria-natural

Flatulenca (napihnjenost in napenjanje)

Kopičenje plinov v prebavnem traktu, bodisi v želodcu ali črevesju, povzroča napihnjenost. Prekomerno nastajanje plinov, ki se ne izločijo, lahko povzroči akutne močne bolečine v trebuhu. Posledica kopičenja plinov je lahko tudi neprijeten občutek teže, ki ga spremljajo blažje bolečine. Kljub temu, da je pojav zelo neprijeten, običajno ni posledica hudih boleznih. Najpogosteje je posledica […]

soria-natural

Dispepsija

Dispepsija je izraz, ki opisuje skupek različnih simptomov, kot so slaba prebava in bolečina v zgornjem delu trebuha. Lahko se pojavi le občasno ali pa se redno ponavlja. Običajno jo spremljajo slabost, bruhanje, napihnjenost, občutek hitre sitosti. Poznamo dve vrsti dispepsije: organsko in funkcionalno. Vzroki organske dispepsije so intoleranca na določeno hrano ali zdravila, gastritis, […]

soria-natural

Črevesni paraziti

Črevesni paraziti so organizmi, ki se naselijo v človeškem črevesju, to pa povzroča nelagodje in v nekaterih primerih bolj ali manj resno škodo za zdravje. Pogosti so pri otrocih, ki si roke velikokrat dajejo v usta in si jih pred jedjo ne umijejo. Lahko pa se širijo tudi z uživanjem slabo opranega sadja in zelenjave. […]

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki