Putika Tetivik Soria Natural

Napad putike po praznikih. Kako zmanjšati bolečine?

Putika, giht ali protin je bila nekoč bolezen kraljev. Zaradi preobilne hrane in alkohola, se predvsem po praznikih, z bolečinami v sklepih zaradi putike sooča vse več ljudi.

Zakaj pri putiki tako boli palec na nogi?

Sklepi bolijo, ker prekomerna sečna kislina, ki zastaja v mehkih tkivih ob sklepih kristalizira. Kristali ali tofi povzročajo vnetje in značilno zbadajočo bolečino v palcu na nogi, v sklepih na roki, gležnjih ali kolenih. Prizadeti sklep je rdeč, topel in zatečen. Pri bolečini v sklepih na nogi pomaga, če držite nogo v dvignjenem položaju.

Zakaj nastane putika?

Težave s putiko se razvijejo,  ko je v krvi previsoka raven sečne kisline, ki je ledvice ne morejo izločiti. Organizem proizvede več sečne kisline pri presnovi hrane bogate s purini (alkohol, morski sadeži, meso, drobovina). Pa tudi pri uživanju nekaterih zdravil (diuretiki, aspirin, teofilin, nekatera zdravila za Parkinsonovo bolezen).

Ste vedeli, da lahko poleg jemanja zdravila za zniževanje sečne kisline v krvi, uporabite še dodatno pomoč?

  • Pijte veliko tekočine. Ne alkohola, predvsem pa ne piva, ker poveča tvorbo sečne kisline in zmanjša njeno izločanje iz ledvic.
  • Pripravite si hladne glinene obkladke in jih položite na prizadeto mesto. Če nimate gline, namočite brisačo v mrzlo vodo, vanjo ovijte nekaj ledenih kock in položite na vneti sklep.
  • Vsak obrok naj vsebuje tudi sadje ali zelenjavo. Pripravite si obroke iz: piščanca in purana (brez kože), stročnic in žit,  riža, testenin, zdroba,  bele ribe. Uživate lahko mleko in mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob, jajca, mesne juhe, zelenjavne omake, olivno olje.
  • Sol uporabljajte zmerno.
  • Zdravilna rastlina, ki jo lahko uporabljate ob zdravilu je TETIVIK. V tradicionalni medicini deževnega gozda tetivik uporabljajo kot čistilec krvi. Pri bolečinah v sklepih, revmatizmu, artritisu, vročini, kožnih težavah. Kot zanimivost: dokler niso poznali zdravila, so tetivik v Evropi uporabljali pri spolnih boleznih kot je sifilis.*

Vir:

* http://www.rain-tree.com/sarsaparilla.htm

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0