Dojenje Triplat Gr Ko Seno

Za doječe mamice – kako spodbuditi tvorbo mleka?

Članek o dojenju in večji tvorbi mleka

Objava iz revije Moj malček – Novorojenček 2019

dojenje-triplat

Strokovnjaki se strinjajo, da je za dojenčka v prvih mesecih najboljša hrana mamino mleko. Veliko mamic se sprašuje ali imam premalo mleka za dojenje? Kako si lahko doječe mamice v obdobju manjšega nastanka mleka pomagajo?

  • Popiti morate dovolj tekočine. Pred podojem si pripravite velik kozarec z vodo. Običajno začutite žejo, ko začnete dojiti.
  • Počivajte, ko dojenček zaspi.
  • Poiščite pomoč pri domačih opravilih.
  • Redno jejte zdrave obroke.
  • Dojenčka čim večkrat podojite.

970x250_triplat_v1

Večjo tvorbo mleka spodbujajo tudi nekatere zdravilne rastline. Kar 65% svetovalk za dojenje je mamicam priporočilo vsaj eno od zdravilnih rastlin za spodbujanje dojenja. V raziskavi objavljeni v reviji Breastfeeding Medicine poročajo, da so za povečanje tvorbe mleka največkrat svetovale triplat – grško seno. 1

Kako deluje triplat ali grško seno?

  1. Triplat podpira tvorbo materinega mleka.
  2. Spodbuja okrevanje in uravnavanje mesečnega ciklusa po porodu.
  3. Semena triplata vsebujejo hranilne snovi: esencialne maščobne kisline, beljakovine, vitamine in minerale, ki obogatijo mamino mleko.

Učinkovitost semen te zdravilne rastline pri spodbujanju nastanka mleka so potrdile znanstvene študije. Zato uporabo priporočajo tudi institucije za podporo dojenju.

Po kakšnem času uporabe mamice opazijo nastanek več mleka?

Pri doječih mamicah se porast nastanka mleka pozna od 24 do 72 ur po jemanju triplata. Mnoge so spremenile število podojev in čas dojenja. Po potrebi so uporabljale tudi prsne črpalke.2  

Po izkušnjah številnih mamic v Sloveniji, ki uporabljajo Triplat brezalkoholne kapljice Soria Natural, pa je razlika vidna že pol ure po zaužitju.

TRIPLAT_grško seno_kapljice za dojenje_XXI_Soria Natural

Za pravilno odmerjanje in prave učinke priporočamo uporabo standardiziranih ekstraktov. To pomeni, da je v vsakem odmerku enaka količina sestavin. Na podlagi tega je določen učinkovit dnevni odmerek. V lekarnah in specializiranih trgovinah so na voljo brezalkoholne kapljice in kapsule s podaljšanim sproščanjem Soria Natural, ki vsebujejo triplat iz ekološke pridelave.

Soria Natural je podjetje s 35 letno tradicijo in je med vodilnimi na področju fitoterapije. Na lastnih ekoloških poljih, na visoki  neokrnjeni planoti na severu Španije, pridelajo več kot 70 vrst zdravilnih rastlin. Soria Natural posluje po standardih GMP, ISO 9001 in ISO 14001 ter ima certifikate o ekološki pridelavi surovin.

 

Viri:
1.
Survey of Lactation Instructors on Folk Traditions in Breastfeeding. Breastfeeding Medicine. August 2012.
2. 
Fenugreek: One Remedy for Low Milk Production, by Kathleen E. Huggins, RN, MS, director of Breastfeeding Clinic at San Luis Obispo General Hospital

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0