Vsi Pred Tovarno

Reportaža iz obiska polj in tovarne Soria Natural

Polja dišečega žajblja in vijoličastih cvetov ameriških slamnikov se razprostirajo ob reki Duero na visoki planoti daleč stran od velikih mest.

tovarna

 

Ko med prsti pomaneš žajbelj ali timijan te preseneti močan vonj. Te rastline so močne in odporne, ker so čez dan izpostavljene vročemu soncu, ponoči pa potegne hladen veter in pozimi tudi sneg ni redkost. Reka Duero poskrbi za namakanje polj in ohladi popotnike, ki tod mimo hodijo po poti Camino do mesta Santiago de Compostela.

reka

 

V podjetju Soria Natural so edini v Evropi uspeli vzgojiti ekološki nasad ginsenga. To pa sploh ni tako preprosto! Rastline ne marajo direktnega sonca in morajo biti pokrite. Čez zimo je potrebno semena dati “spančkat”, zato jih zakopljejo v zemljo v lončenih posodah, po vrhu pa jih pogrnejo z odejico iz slame. Šele po petih letih skrbnega gospodarjenja, lahko poberejo prve korenine. Je pa vredno truda, analize so pokazale, da vsebujejo veliko več aktivnih snovi kot rastline, ki rastejo v toplejšem podnebju.

polja

Bližina polj in tovarne, kjer iz rastlin pripravijo ekstrakte veliko pripomore k temu, da so ekstrakti najbližji približek živi rastlini. Kratka pot in skrajšan čas od pobiranja do predelave pomeni manj izgube eteričnih olj in drugih hitro hlapljivih snovi. Ker v Soria Natural uporabljajo napredne postopke priprave ekstraktov, so le-ti do 25 krat učinkovitejši od tistih pridobljenih s tradicionalnimi metodami.

v tovarni

Ustanovitelj, gospod Antonio Esteban je z ljubeznijo do zdravilnih rastlin zgradil največjo fitoterapevtsko podjetje v Španiji, ki izdelke prodaja po celem svetu. Pri nas so najbolj priljubljene brezalkoholne kapljice pegastega badlja, baldrijana, artičoke, zlate rozge…, ki so pripravljene v skladu s strogimi farmacevtskimi standardi. Proizvodnega procesa nismo fotografirali, zapomnili pa smo si, da prav na vsakem koraku sledijo strogim kontrolam kakovosti.

obisk_tovarne3

Moč zdravilnih rastlin nosi v sebi tudi milino in harmonijo te čudovite narave.

soria_pokrajina

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0