Zakaj Se Zbujate Pono I

Zakaj se zbujate ponoči?

Občasno ima težave z motnjami spanja približno tretjina odraslih. Po ocenah strokovnjakov s področja medicine spanja naj bi imelo težave s spanjem oziroma motnje spanja tudi od 10 do 30 odstotkov otrok in mladostnikov.(1*) Podatki za ZDA navajajo, da 35% odraslih spi manj kot sedem ur na noč, kar je premalo. Podobno je verjetno tudi v drugih državah zahodnega sveta, kjer so mesta vedno budna in tehnologija omogoča delo in zabavo celih 24 ur. Posledično je vse več težav z utrujenostjo čez dan in težav z uspavanjem zvečer. Premalo spanja slabo vpliva na počutje, spomin in koncentracijo, hormonskih sistem… in lahko vodi v nespečnost, do katere pride, ko posameznik kljub utrujenosti zvečer ne more zaspati ali pa se ponoči prebuja.

Vzrokov za nočno prebujanje je veliko. Preverite ali se prebujate zaradi katerega od najpogostejših:

Zbujanje ponoči zaradi stresa

Stres vpliva na vse nivoje našega zdravja in dobrega počutja, tudi na spanec. Zvečer se zaradi stresa, ki smo ga doživljali čez dan težko umirimo. Če v postelji ležimo zaskrbljeni in razmišljamo o problemih, težko zaspimo. Ko preutrujeni le zaspimo, se ponoči prebudimo in krog se ponovno začne.  »Če se ponoči ne naspimo dovolj, bo tekom dneva telo tvorilo več stresnih hormonov. Zato bomo naslednjo noč še težje zaspali. Stresni hormoni narastejo ravno popoldne in v zgodnjem večeru, ravno ko bi se morali sprostiti in pripraviti na mirno noč.« (1)

Prekomeren stres zvišuje raven kortizola, ki moti ravnovesje nevrotransmiterjev v možganih in povzroča, da so bolj razdražljivi in nagnjeni k depresiji, anksioznosti in nespečnosti.

Če slabo spimo, smo naslednji dan utrujeni, slabe volje in se težje zberemo pri delu. Pojavljajo se napake pri delu, prepiri z družinskimi člani, kar vse vodi v vedno večji stres. Ta pa kot smo videli vpliva na nespečnost. Zato je prav za ljudi, ki so pod stresom zelo pomembno, da poskusijo različne metode upravljanja s stresom in da najdejo način za dober spanec.

Kako tesnoba vpliva na nespečnost?

Na telesnem nivoju se tesnoba kaže s pospešenim bitjem srca, slabostjo v želodcu, potenjem, tresenjem in napetostjo mišic, občutkom, da ne moremo mirno in polno vdihniti. Posledice so težave s koncentracijo, vrtoglavica in nespečnost. Večina ljudi s tesnobnimi občutki ima težave z uspavanjem in se tudi ponoči hitreje prebudijo.

Kako menopavza vpliva na nespečnost?

Težave s spanjem pri ženskah srednjih let so pogoste in običajno povezane s hormonskimi spremembami v menopavzi (vročinskimi oblivi, nočnim potenjem) pa tudi z anksioznostjo, depresivnimi občutki, staranjem, sindromom nemirnih nog, težavami z dihanjem (apneja)…. (2)

Motnje spanja so bile prepoznane kot ključni simptom menopavze na konferenci National Institutes of Health State-of-the-Science Conference. Kot glavni vzrok za motnje spanja pri ženskah v tem obdobju pa navajajo nočne vročinske oblive. (2)

Nespečnost pri starejših

Starostniki imajo v primerjavi z mlajšimi osebami, več težav z nespečnostjo: težave imajo z uspavanjem, manj časa spijo v fazi globokega spanca, prebujajo se zgodaj zjutraj in to skrajša čas njihovega spanca.(3) Na težave z nespečnostjo ponoči verjetno vplivajo kratki dremeži tekom dneva, pitje alkohola in kave in tudi nekatera zdravila.

Kako baldrijan pomaga pri nespečnosti?

»Pripravke z izvlečkom baldrijana priporočamo ljudem, ki tožijo zaradi motenj, kot so nemir, nervoza, razdražljivost, stres, preobčutljivost na dražljaje iz okolja ter blage motnje spanja. Smiselno je, da najprej uporabimo pripravek z izvlečkom baldrijana in šele, če to zdravljenje ni uspešno, sintezni anksiolitik benzodiazepinskega ali drugega tipa.«(4)

Baldrijan XXI brezalkoholne kapljice Soria Natural priporočamo pri:

  • Nespečnosti.
  • Prebujanju ponoči.
  • V obdobjih, ko ste pod stresom, vznemirjeni, napeti, nervozni.
  • Pri bolečinah v vratu in ramenih zaradi napetosti in stresa.

Kako uporabljati Baldrijan XXI brezalkoholne kapljice?

Učinkovit dnevni odmerek za odrasle je 1 ml trikrat na dan.
Najprej pretresete stekleničko.
Nato s kapalko odmerite 1 ml kapljic  in jih kanete v kozarček z malo vode.
Premešate in popijete.

Baldrijan ne povzroča odvisnosti. Zjutraj se boste zbudili čili in sveži, brez negativnega vpliva na jutranjo budnost, reakcijski čas in sposobnost koncentracije.

Viri:
1*.https://www.nijz.si/sl/ne-le-odrasli-tudi-otroci-in-mladi-pogosto-spijo-premalo
1.https://www.sleep.org/articles/sleep-and-stress/
2. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0030-1262900
3. https://www.aafp.org/afp/1999/0501/p2551.html?affiliate_source=7
4. Sodobna fitoterapija. Z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. urednika S. Kreft in N.K Glavač, Slovensko farmacevtsko društvo, 2013

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0