laktoferin kolostrum

Kolostrum in laktoferin – naravna podpora imunskemu sistemu

Kaj je kolostrum in zakaj je tako dragocen?

Kolostrum ali mlezivo je prva tekočina, ki nastaja v mlečnih žlezah v prvih dneh po porodu. Pri novorojenčkih kolostrum aktivira imunski odziv in ščiti črevesje, pri odraslih pa deluje kot naravni imunski booster.

Gre za izjemno hranilno snov, bogato z imunoglobulini (IgG, IgA), laktoferinom, rastnimi faktorji, aminokislinami in encimi, ki skupaj tvorijo močan zaščitni sistem. Krepijo imunski sistem in ščitijo sluznico dihalnega in prebavnega sistema ter preprečujejo pritrjevanje bakterij na celice zgornjih dihal in želodčne sluznice.

Na gastrointestinalni ravni kolostrum podpira rast in obnovo črevesnega epitela, zmanjšuje črevesno prepustnost (t. i. “leaky gut”). Raziskave potrjujejo, da kolostrum deluje tudi izven prebavnega trakta, saj zmanjšuje pogostost pojavljanj gripi podobnih obolenj in okužb zgornjih dihal (URTI), zlasti pri otrocih.

Glavne koristi kolostruma:

  • Krepi imunski sistem in povečuje odpornost proti virusom in bakterijam.
  • Obnavlja črevesno sluznico in izboljšuje delovanje črevesne mikrobiote.
  • Pospešuje regeneracijo telesa po bolezni, športu ali stresu.
  • Vsebuje laktoferin, ki še dodatno podpira imunost.

Laktoferin – inteligentna zaščita telesa

Laktoferin je je beljakovina, ki veže in prenaša železo ter se odlikuje po visoki varnosti in dobri biorazpoložljivosti. Prisoten je v različnih telesnih tekočinah, največje koncentracije pa najdemo v mleku in kolostrumu. Poleg tega, da izboljšuje absorpcijo železa, ima močan protimikrobni učinek. Ima izjemno sposobnost uravnavanja imunskega odziva. Njegova glavna naloga je preprečiti, da bi bakterije uporabile železo za svojo rast, zato deluje kot naravni antimikrobni ščit.

Dokazane prednosti laktoferina:

  • Protimikrobni učinek – deluje proti bakterijam, virusom in glivicam.
  • Ravnovesje črevesne mikrobiote – spodbuja rast koristnih bakterij.
  • Krepitev imunskega sistema – spodbuja delovanje NK celic in uravnava vnetne odzive.
  • Uravnavanje železa in feritina – izboljšuje absorpcijo železa.

Vloga laktoferina pri slabokrvnosti, pogosti težavi pri ženskah in najstnicah

Pomanjkanje železa je pogosta težava pri ženskah, zlasti pri tistih z močnimi menstruacijami, mladostnicah in vegetarijankah.
Ko v telesu primanjkuje železa, se zmanjša tudi raven feritina, beljakovine, ki shranjuje železo. Pomanjkanje železa se kaže kot:

  • kronična utrujenost,
  • bledica kože,
  • izpadanje las in lomljivi nohti,
  • vrtoglavica ali pospešen utrip.

Laktoferin lahko pomaga pri absorpciji železa, ne da bi povzročal prebavne težave, ki so značilne za nekatere klasične železove dodatke.
Zato je odlična izbira za ženske in najstnice, ki želijo preprečiti slabokrvnost in izboljšati raven energije na naraven način.

Povezava med kolostrumom, laktoferinom in imunskim sistemom

Kombinacija kolostruma in laktoferina deluje sinergijsko:

  • kolostrum krepi črevesno bariero in splošno imunost,
  • laktoferin uravnava presnovo železa in vnetne odzive.

Rezultat je močan, uravnotežen imunski sistem, boljša odpornost in manj utrujenosti.

Ta naravna kombinacija je še posebej priporočljiva:

  • v obdobju prehladov in menjave letnih časov,
  • ob stresu ali napornih obdobjih,
  • pri aktivnih ženskah, športnicah in najstnicah,
  • po bolezni ali dolgotrajnem pomanjkanju energije.

Viri:

Alarcón P, González M, Castro É. Rol de la microbiota gastrointestinal en la regulación de la respuesta inmune [The role of gut microbiota in the regulation of the immune response].Rathe, B., et al. (2021). Bovine Colostrum – A Systematic Review and Meta-Analysis of Health Effects. Frontiers in Immunology, 12:631872.

Legrand, D. (2020). Lactoferrin, a key molecule in immune and inflammatory processes. Nutrients, 12(9): 2662.

Ochoa, T. J., & Cleary, T. G. (2009). Effect of lactoferrin on enteric pathogens. BioMetals, 22(4): 557–564.

Rosa, L. et al. (2017). Impact of lactoferrin on iron metabolism and anemia of inflammation. BioMetals, 30(4): 631–642.

Playford, R. J., & Weiser, M. J. (2021). Bovine colostrum: Its constituents and uses. Nutrients, 13(8): 2651.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0