Kako testosteron vpliva na spolno moč.

Vpliv testosterona na spolno moč in libido

Kaj je testosteron?

Testosteron je moški spolni hormon, ki ga izločajo celice v modih. Uravnava rast in razvoj moških spolovil in razvoj semenčic. Odgovoren je za sekundarne spolne znake in deluje anabolno.

Kakšne so funkcije testosterona?

Pri moških igra testosteron ključno vlogo pri razvoju moških spolovil, kot so moda in obsečnica pa tudi pri nastanku sekundarnih spolnih znakov (npr. prirast mišične mase, kosti ter rast dlak po telesu). Nadalje je pomemben za ohranjanje zdravja in dobrega počutja ter pri preprečevanju osteoporoze.

Kako nastane moški spolni hormon testosteron?

Kot drugi steroidni hormoni, tudi testosteron nastaja iz holesterola. Največji delež testosterona (več kot 95 %) se pri moških tvori v modih. V veliko manjših količinah se tvori tudi pri ženskah, in sicer v jajčnikih in v posteljici, pri obeh spolih majhne količine nastajajo tudi v nadledvičnih žlezah. Testosteron je potreben za tvorbo semenčic. Kot večina hormonov, se tudi testosteron po telesu prenaša po krvi, kjer je večji del vezan na plazemsko beljakovino, imenovano spolne hormone vežoči globulin.

Kaj vpliva na ravni moškega hormona testosterona?

  • Z izgubo maščobe se pri moških poveča maskulinost.
  • Maščobne celice namreč proizvajajo encim aromatazo, ki pretvarja moški spolni hormon testosteron v ženski spolni hormon estradiol. Tega pa si aktivni moški ne želijo.
  • Hormon vitamin D v količini 400–1000 i. e. (10–25 µg) poviša raven testosterona.
  • Pomanjkanje cinka znižuje koncentracijo testosterona v telesu. Prekomerni vnos cinka pa nima vpliva porast. Sledite priporočljivem dnevnem vnosu, ki zadostuje.
  • Magnezij naj bi glede na študije prispeval k izločanju testosterona.
  • Ravni testosterona se s starostjo nižajo.
  • Hipogonadizem pri moških je bolezensko stanje, ko moda ne izločajo dovolj testosterona in/ali ne tvorijo dovolj semenčic. Nastanejo značilne težave, predvsem na spolnem področju, posledica je lahko tudi neplodnost.
  • Dober spanec je ključen. Neprekinjen spanec, brez motenj v REM fazi spanja, prispeva k povečanju ravni testosterona. Pri nespečnosti, nočnem prebujanju, težavah z uspavanjem lahko poskusite zdravilno rastlino baldrijan.
  • Trening moči poviša koncentracijo testosterona.
  • Naravni ali sintetični antiandrogeni, npr. v metinem čaju, znižujejo koncentracije testosterona.

Vir: wikipedia

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0