Izguba mišične mase

Izguba mišične mase

Kaj pomeni izguba mišične mase?

Sarkopeníja je izraz za izgubo mase skeletnih mišic. Je klinično pomembna stopnja starostnih sprememb v telesni sestavi. Nizko mišično maso spremlja zmanjšana moč ali zmanjšana zmogljivost. Izguba mase skeletnih mišic napoveduje povečano tveganje za telesno nezmožnost, slabo kakovost življenja v starosti in zgodnejšo smrt.  Velja za komponento sindroma krhkosti.

Pri 50. letih starosti se začne mišična masa zmanjševati za 15 % na desetletje, pri 70. letih pa za okrog 30 % na desetletje.

Kako prepoznati izgubo mišične mase?

Glavni znak sarkopenije je izguba mase skeletnih mišic. Spremembo v telesni sestavi je pogosto težko prepoznati zaradi prisotne debelosti, spremenjene razporeditve telesne maščobe in edemov.

Spremembe v telesni masi ter obsegu pasu in okončin niso zanesljivi pokazatelji sprememb v mišični masi.

Kaj se zgodi, ko se zmanjša mišična masa?

Povzroča zmanjšano mišično moč, slabšo spolno moč, povečano tveganje za padce, povečano tveganje za pojav nižje gostote kosti.

Kaj poslabša izgubo mišične mase?

Izgubo povzročajo predvsem gibalna nedejavnost, sedeč način življenja, zmanjšana koncentracija androgenih hormonov, prehranski deficiti in motnje (npr. premajhen vnos beljakovin in vitamina D), kronična vnetja, inzulinska resistenca in drugi.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0