Menopavza Cimicifuga

Živila, ki koristijo ob prehodu v menopavzo

Ženske gremo skozi več obdobij, v katerih je naše počutje precej odvisno od hormonskega ravnovesja: puberteta, rojstvo otrok in dojenje, menstrualni cikli, predmenopavza in menopavza.

Poglejmo katere zdravilne rastline nam lahko pomagajo v obdobju predmenopavze, ko so lahko PMS simptomi izrazitejši, menstruacije niso več redne in se pojavijo hormonska nihanja?

Predmenopavza

Navadna konopljika (agnus castus) je zlasti koristna za ženske, ki imajo PMS, slabe in neredne menstruacije. »Nastaja več progesterona in manj estrogena. To naj bi bil glavni razlog, da pomaga uravnavati neredne menstruacije, ki so posledica hormonskih nihanj v predmenopavzi.«

Menopavza

Ko mine leto od zadnje menstruacije, nastopi obdobje menopavze.  Menopavza običajno nastopi okrog 50. leta starosti ženske. Najbolj razširjeni simptomi za katere ženske iščejo naravne rešitve so razbijanje srca, vročinski oblivi, nespečnost…

Cimicifuga ali grozdnata svetilka (Cimicifuga racemosa) blaži vročinske valove, nočno potenje in čustveno nestabilnost.

Sladki koren “pomaga krepiti delovanje nadledvičnih žlez, zato je zelo učinkovit proti utrujenosti. Pomaga tudi uravnavati razmerje med estrogenom in progesteronom.”

Koristna glavna živila v menopavzi:

  • sadje in zelenjava, ki vsebuje vitamine in minerale,
  • zdrave maščobe,
  • fitoestrogeni: ekološko pridelana soja (tofu, tempeh), sveže mleta zlata lanena semena,
  • bioflavonoidi: citrusi vključno z notranjo belo lupinico, češnje, brusnice, borovnice, rdeče grozdje z lupinico.

Bioflavonoidi s presežnim estrogenom tekmujejo za receptroska mesta in so zato koristni za uravnavanje hormonov v menopavzi.

Vir: Žensko telo, ženska modrost, dr. Christiane Northrup

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0