Pretok V Mo Ganih 310328510

Prekrvavitev možganov

Motnje cerebralnega arterijskega obtoka so povezane z aterosklerozo, degenerativnim procesom, ki povzroča zoženje arterij. Posledica je slaba prekrvavitev in slaba preskrba možganov s kisikom. Običajno se pojavi pri starejših ljudeh. Najpogostejše s tem povezane težave so izguba spomina, motnje pozornosti, slabše delovanje možganov, omotica, šumenje v ušesih (tinitus) in podobno.

V primeru oviranega pretoka krvi po večjih arterijah ali nenadne zamašitve arterije (embolija) nastopijo različni nevrološki simptomi, ki se razlikujejo glede na del možganov, ki je prizadet. V teh primerih je treba takoj obiskati zdravnika.

Splošni ukrepi

Najpomembnejša je preventiva, kar pomeni, da je treba odpraviti oziroma vsaj nadzorovati dejavnike tveganja. Priporočila vključujejo zdrav način življenja, to je zdravo prehrano, redno telesno aktivnost in opustitev kajenja.

Nasveti za ohranjanje in izboljšanje mentalnih funkcij:

  1. Uživajte živila s koristnimi hranili za možgane: modre ribe, orehe, pšenične kalčke, sojin lecitin, kvas, oljčno olje, polnozrnate izdelke, stročnice, sadje in zelenjavo.Izogibajte se nasičenih maščob, ki se nalagajo v arterijah in ovirajo dotok krvi in hranilnih snovi v možgane.
  2. Telovadba za možgane z različnimi vajami, na primer družabne igre, branje (po branju testirajte spomin, tako da obnovite prebrano), druženje, pogovor, izmenjava mnenj itn.
  3. Urejeno spanje je nujno.
  4. Izogibajte se alkoholu in kajenju.
  5. Uporaba zdravilnih rastlin, ki izboljšujejo krvni obtok, kot sta ginkgo biloba in glog.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0