Jesensko Razstrupljanje 1

Jesensko razstrupljanje

Zakaj je jesen primeren čas za razstrupljanje?

Jesensko razstrupljanje bo razbremenilo telo in imunski sistem, ki bo jeseni in pozimi bolj izpostavljen mikrobom. Dekanica Kripalu šole za ajurvedo ga. Larissa H. Carlso je zapisala, da ajurveda priporoča čiščenje telesa v prehodnih sezonah, torej spomladi in jeseni. Zakaj je jeseni dobro prečistiti telo? Prav jesensko razstrupljanje uravna prebavni ogenj in tako prepreči zimska obolenja.

Kateremu delu telesa se bolj posvetiti?

Pri pripravi na razstrupljanje se vprašajte kateri del telesa ste poleti najbolj obremenili. So bila to jetra s pijačo in hrano iz žara? Ali ste imeli težave z zaprtostjo ali poletnimi trebušnimi virozami in zato potrebuje črevesje več pozornosti?

Kako na skrb za črevesje v jesenskem času gleda tradicionalna kitajska medicina (TKM)?

Po TKM je debelo črevo povezano s pljuči. Vemo, da so jeseni in pozimi pljuča bolj obremenjena z izločanjem odpadnih snovi, sluzi in katarja. V tem obdobju sta po TKM najbolj aktivna organa prav pljuča in debelo črevo. Pljuča po TKM uravnavajo odpiranje in zapiranje kožnih por. Če so pljuča šibka, se težave pokažejo tudi na koži, kasneje pa še v neuravnoteženem imunskem sistemu. Pljuča in debelo črevo namreč kontrolirata 3 velike izločevalne poti: izdihovanje, potenje in odvajanje blata.

Preverite kako telo sporoča, da je čas za čiščenje.

  • Alergijske reakcije.
  • Prebavne težave (neredno izločanje,bolečine v trebuhu, napenjanje, pekoči občutki v želodcu…).
  • Akne, kožni izpuščaji.
  • Utrujenost,nerazpoloženost.
  • Glavoboli.
  • Slaba koncentracija.
  • Telesna teža narašča.

970x250_razstrupljanje

Prvi korak vsakega razstrupljanja je odpoved kajenju, alkoholu, sladkarijam, pomirjevalom in stimulansom. Drugi korak je izbira zdrave hrane, redno gibanje in sproščanje. Zdrava hrana je sveža, sezonska, nepredelana živila v kombinaciji z izbranimi zelišči. Spomladi drugačnimi kot jeseni.

Katera hrano tradicionalni pristopi priporočajo pri jesenskem razstrupljanju?

Za razliko od grenčin in surove hrane, ki kraljuje spomladi, ajurveda jeseni priporoča nežen pristop z lahko, kuhano hrano, ki ogreje in okrepi telo. Kičari je kombinacija kuhanega riža in rumene leče (mung dahl), ki je lahko prebavljiva in primerna za vse telesne konstitucije. Kombinirajte žitarice, lažje prebavljive stročnice in zelenjavo z dodatkom začimb za lažjo prebavo. V hladnejših dneh prebavni ogenj dvignejo cimet, klinčki, poper, ingver, muškatni orešček…V ajurvedi priporočajo tudi ghee ali prečiščeno maslo, ki »podmaže prebavni sistem« in omogoči lažje izločanje toksinov. Lahko pa uporabite katero od hladno stisnjenih olj.

Viri:

Ayurvedic Detox Techniques for Fall, HILLARI DOWDLE, SEQUENCE BY SCOTT BLOSSOM,AUG 19, 2011

https://bodyecology.com/articles/time-for-autumn-cleanse-chinese-medicine.php

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0