Presnova Pegasti Badelj

Kaj so vsebovali življenjski napoji? Kako čim dlje ohraniti mladost?

Kaj je pomembno za ohranjanje mladosti?

Dobra prebava in izkoristek hranil. Poleg izbire zdrave hrane, je pomembno tudi kako vse to presnovimo. Sicer je ves trud za izbiro in pripravo hrane zaman.

Veste kaj so vsebovali tradicionalni »življenjski napoji«? Grenčine so bile bistveni del!

“Grenčine izboljšajo prekrvavitev sluznic prebavil, da te nabreknejo in bolje vsrkavajo hranilne snovi, kot so aminokisline, v maščobah topni vitamini in železo. Napenjanje, gnitje in vretje v črevesju pa se zmanjša.”

“Grenčine v artičokah, pegastem badlju, ingverju in poprovi meti poleg tega spodbujajo nastajanje in izločanje žolča ter soka trebušne slinavke in s tem podpirajo delovanje jeter, žolčnika in trebušne slinavke.”

artičoka pegasti_badelj_razstrupljanje

Po težkem obroku se prileže pomoč artičoke. Olajša prebavo in zmanjša napihnjenost trebuha po obroku.

“Grenčine prek vegetativnega živčevja spodbujajo prekrvavitev, izboljšujejo razpoloženje in učinkujejo ogrevalno. Ajurvedska medicina ceni grenčine zlasti zaradi njihovega učinka na prebavni sistem in presnovo, saj skrbijo za vzpostavljanje ravnovesja in čiščenje.”

“Mnoge grenke snovi imajo posebno lastnost, da presežek pite, ki se izraža v obliki prevelike vročine, vnetij in kisline, izločijo skupaj z amo (neprebavljenimi presnovnimi odpadki) in hkrati krepijo prebavno moč oziroma prebavni ogenj (agni).”

Vir: Ajurveda z domačimi rastlinami, K. Rosenberg in drugi, MKZ 2017

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0