Alkohol Pegasti Badelj Razstrupljanje

Kdo ima večjega mačka po pitju alkoholnih pijač?

Kdo bo imel večjega mačka naslednji dan – moški ali ženska? Vas zanima zakaj imate z leti vse večjega mačka po pitju alkoholnih pijač?

Razlog so spremembe v sestavi telesa in delovanju jeter.

“Učinke alkohola z leti veliko bolj občutimo,” pravi David W. Oslin, profesor psihiatrije na Perelman School of Medicine na Univerzi v Pensilvaniji.

Sestava telesa se začne spreminjati že po 30 letu starosti.  Z leti običajno izgubimo mišično maso, poveča pa se vsebnost maščobe v telesu.  Alkohol pa se v maščobno tkivo ne vsrka. Z leti imamo v telesu tudi manj vode. Veliko starejših je tudi na meji dehidriranosti.

Primerjava – kdo bo imel večjega mačka?

Torej, če bi več ljudem ponudili enako količino pijače, bodo tisti z več maščobami in manj mišične mase in manj vode v telesu, imeli po pitju alkoholne pijače, večji delež alkohola v krvnem obtoku. To je tudi delni razlog zakaj običajno ženske bolj občutijo učinke alkohola kot moški.

Kaj se spremeni z leti in zakaj ženske prenesejo manj alkohola kot moški?

Večina alkohola se presnavlja v jetrih, ki so pri petdesetletniku drugačna kot pri mlajših.  Jetra se z leti povečajo in razstrupljanje postane manj učinkovito. Zmanjša se pretok krvi skozi jetra, zmanjša se število hepatocitov – funkcionalnih jetrnih celic, pravi dr. Gary Murray, v.d. direktorja oddelka za presnovo in zdravje na Nacionalnem inštitutu za zlorabe alkohola in alkoholizma na National Institutes of Health.

Zmanjša se aktivnost nekaterih encimov, vključno z encimom, ki presnavlja alkohol. Na splošno imajo ženske nižjo raven tega encima v želodcu. Po 50-tem letu starosti, pa tudi moški pridejo na enak nivo kot ženske.

Članek v Wall street journal: »Drinking After 40: Why Hangovers Hit Harder«

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0